III etap – wyjazd studyjny w zakresie „DOBRYCH PRAKTYK” w ramach projektu „Akademia smaku ziemi zamojskiej, włodawskiej i łukowskiej”

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
23 listopada 2017

Organizatorem tej części projektu była Fundacja „Przyroda-Tradycje-Ludzie” z Kośmina. Podczas niego uczestnicy mieli okazję spotkać się z przedstawicielami Fundacji jak również mikroprzedsiębiorcami, działającymi na tym terenie.

Program tego dnia pozwalał odwiedzić:

Mikroprzedsiębiorstwo „Manufaktura Różana” – Stara Wieś (gmina Końskowola)

Wizyta w przetwórni – www.smakirozy.pl wytwarzającym produkty lokalne i tradycyjne z płatków i owoców róży (powidła, syropy, soki). Spotkanie z przedsiębiorcą, który umożliwił spacer po Izbie Produktu Lokalnego. Firma otrzymała dotację z LGD „Zielony Pierścień”. Odbyła się degustacja produktów.

 

Mikroprzedsiębiorstwo Olejarnia „Skarby Natury” – Zabłocie (gmina Markuszów)

Spotkanie z właścicielką mikroprzedsiębiorstwa – www.skarbynatury.eu Została zaprezentowana firma i jej wyroby oraz projekty finansowane przez LGD. Odbyła się również degustacja produktów.

 

Mikroprzedsiębiorstwo „Moje Owoce” – Klementowice (gmina Kurów)

Spotkanie z właścicielką na „Owocowym Przystanku” – www.mojeowoce.pl Została zaprezentowana firma i jej wyroby (musy, soki, powidła, galaretki z owoców) oraz projekty finansowane przez LGD. Odbyła się również degustacja produktów.

 

„Siedlisko Małgorzaty” – Cholewianka (gmina Kazimierz Dolny)

Jest to jedna z inicjatyw gospodarczych (rękodzieło) w ramach Ekomuzeum Lubelszczyzny „Żywa Tradycja” finansowana przez LGD – www.siedliskomalgorzaty.pl

 

Kazimierz Dolny

Prezentacja miasta, historia produktu lokalnego – kazimierskiego koguta – promocja i dystrybucja produktu.